Diferència de la dieta entre països nòrdics i països
mediterranis-
La dieta mediterrània es la forma d’alimentació que,
des de fa varis segles, mantenen els pobles de la ribera del mar Mediterrani.
- Oli d’oliva com a principal font de
greixos.
- Frugalitat: les quantitats d’aliments eren baixes en relació amb l’activitat física que era alta, ja que la majoria de població desenvolupava activitats agràries. Actualment l’activitat que desenvolupem és menor i, per tant, les quantitats d’aliments han d’ésser més baixes.
- Consum elevat d’aliments rics en
fibra com fruites, verdures, llegums i hortalisses; les amanides estan
presents en tots els menjars, i aquests acaben amb fruita com a postra, la
majoria de vegades. S’han de menjar llegums al menys dos cops per setmana
i al menys tres o quatre peces de fruita al dia.
- Preparacions
culinàries senzilles: bullits, rostits.
- Textures
fermes; fregits, pa, fruites, verdures, fruits secs i hortalisses
crues. El
consum de pa fresc, arròs, i pasta segueix sent alt; i es va incrementant
el de pasta fresca.
- Pastes i arrossos s’han de prendre de
tres a quatre cops per setmana.
- Escàs consum d’aliments proteics,
sobre tot carns vermelles, i més de peixos i aus de corral.
- Ús de productes com l’all o la ceba,
i algunes espècies i herbes aromàtiques.
- Gust pels àcids; les ensalades
s’amaneixen generosament amb vinagre i l’ús de llimones i cítrics en
general es molt important. La taronja figura entre les fruites preferides
per la població.
- Vi en els menjars principals en
quantitats moderades (uns 150cc en cada menjar).
- Ús de gran quantitat de productes
frescs.
Dieta Mediterrania |
I la dieta de els països nortics es:
Té molts punts en comú amb la dieta mediterrània però,
en aquest cas, l'oli d'oliva ha estat substituït pel de colza (que proporciona
més omega 3), i les fruites i verdures són les típiques que aquesta
climatologia tan dura els permet cultivar :
- Vegetales de raíz:
patatas, remolachas, zanahorias, nabos...
· Coles: coliflor, repollo, brécol...
· Verduras de hoja verde: col rizada, espinacas, acelgas...
· Legumbres: lentejas, alubias...
-Manzanas y peras
· Bayas, que son muy típicas de los países nórdicos a partir de la primavera y
que crecen libres en el campo:
fresas, arándanos, frambuesas...
· Cereales integrales: especialmente centeno, cebada y avena
·
Lácteos orgánicos y desnatados
· Champiñones y setas,
que también puede coger cualquier persona allá donde hayan crecido
· Pescados: el arenque y
el salmón son los reyes, baratos y fáciles de encontrar en estos países y
además procedentes de pesca responsable que no esquilma los fondos marinos
· Caza: alce, venado o
reno son animales muy consumidos en Escandinavia, sus carnes son muy sabrosas y
muy bajas en grasa
· Hierbas: especialmente
el eneldo, la cebolleta y el hinojo.
Opinio personal: Per a mi les dues dietes tenen moltes coses,
tenen molt de tipus de verdurres les dos.
webgrafia
Webgrafia
webgrafia
Webgrafia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada