dimecres, 10 de juny del 2015

Diferència de la dieta entre països nòrdics i països mediterranis-

Diferència de la dieta entre països nòrdics i països mediterranis-

La dieta mediterrània es la forma d’alimentació que, des de fa varis segles, mantenen els pobles de la ribera del mar Mediterrani.
  • Oli d’oliva com a principal font de greixos.
  • Frugalitat: les quantitats d’aliments eren baixes en relació amb l’activitat física que era alta, ja que la majoria de població desenvolupava activitats agràries. Actualment l’activitat que desenvolupem és menor i, per tant, les quantitats d’aliments han d’ésser més baixes.

  • Consum elevat d’aliments rics en fibra com fruites, verdures, llegums i hortalisses; les amanides estan presents en tots els menjars, i aquests acaben amb fruita com a postra, la majoria de vegades. S’han de menjar llegums al menys dos cops per setmana i al menys tres o quatre peces de fruita al dia.
  • Preparacions culinàries senzilles: bullits, rostits.
  • Textures fermes; fregits, pa, fruites, verdures, fruits secs i hortalisses crues. El consum de pa fresc, arròs, i pasta segueix sent alt; i es va incrementant el de pasta fresca.
  • Pastes i arrossos s’han de prendre de tres a quatre cops per setmana.
  • Escàs consum d’aliments proteics, sobre tot carns vermelles, i més de peixos i aus de corral.
  • Ús de productes com l’all o la ceba, i algunes espècies i herbes aromàtiques.
  • Gust pels àcids; les ensalades s’amaneixen generosament amb vinagre i l’ús de llimones i cítrics en general es molt important. La taronja figura entre les fruites preferides per la població.
  • Vi en els menjars principals en quantitats moderades (uns 150cc en cada menjar).
  • Ús de gran quantitat de productes frescs.




Dieta Mediterrania
  •  
I la dieta de els països nortics es:
Té molts punts en comú amb la dieta mediterrània però, en aquest cas, l'oli d'oliva ha estat substituït pel de colza (que proporciona més omega 3), i les fruites i verdures són les típiques que aquesta climatologia tan dura els permet cultivar :
       - Vegetales de raíz: patatas, remolachas, zanahorias, nabos...
       · Coles: coliflor, repollo, brécol...
       · Verduras de hoja verde: col rizada, espinacas, acelgas...
        · Legumbres: lentejas, alubias...
        -Manzanas y peras
       · Bayas, que son muy típicas de los países nórdicos a partir de la primavera y que crecen       libres  en el campo: fresas, arándanos, frambuesas...
      · Cereales integrales: especialmente centeno, cebada y avena
   ·  Lácteos orgánicos y desnatados
· Champiñones y setas, que también puede coger cualquier persona allá donde hayan crecido
· Pescados: el arenque y el salmón son los reyes, baratos y fáciles de encontrar en estos países y además procedentes de pesca responsable que no esquilma los fondos marinos
· Caza: alce, venado o reno son animales muy consumidos en Escandinavia, sus carnes son muy sabrosas y muy bajas en grasa
· Hierbas: especialmente el eneldo, la cebolleta y el hinojo.



 Opinio personal: Per a mi les dues dietes tenen moltes coses, tenen molt de tipus de verdurres les dos.
webgrafia
Webgrafia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada